De twee hoofdverdachten wonnen met hun Schiedamse zorgbureau het vertrouwen van tientallen veelal oudere cliënten en maakten hen volgens Justitie geld afhandig. Daarnaast zouden ze een ambtenaar van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) hebben omgekocht, waarop indicaties voor deze cliënten werden opgehoogd en verlengd.

Volgens het OM hadden de verdachten de controle over meer dan vijftig rekeningen van cliënten en verdienden ze meer dan 1,2 miljoen euro met hun activiteiten. Een medewerker van een zorgstichting regelde valse facturen waarmee de pgb’s werden verantwoord.

,,Hebzucht is bevredigd ten koste van hulpbehoevenden, belastinggeld en de samenleving”, zo oordeelde de officier van justitie op de zitting.

Oplichting
Het OM heeft beslag laten leggen op woningen, auto’s en bankrekeningen van de verdachten. Behalve de twee bestuurders, die worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrift, zijn nog twee andere leidinggevenden gehoord in de zaak.

Bovendien worden volgens het OM nog vijf rechtspersonen (organisaties) verdacht. Het onderzoek is eind vorig jaar gestart. Dat gebeurde naar aanleiding van een tip van de gemeente Zaanstad.

Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft, dit kan inkopen. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet aan andere zaken worden uitgegeven. De laatste jaren is er in Nederland veel gefraudeerd met pgb-geld.

Bron: AD. (28-09-2017). OM eist 3,5 jaar cel voor miljoenenfraude pleegden met pgb.

Share