REGIO  |   29 oktober 2013   |   3  |   Door VVD Rotterdam, dichtbij-meeschrijver

(Foto: VVD Rotterdam)

ROTTERDAM – De VVD wil dat het college de fraudebestrijding aanscherpt. Fraude met bijstandsuitkeringen is onacceptabel. Fractievoorzitter Maarten van de Donk: “Werkende Rotterdammers moeten er op kunnen vertrouwen dat de belasting die ze betalen terecht komt bij mensen die het echt nodig hebben. Een harde aanpak van fraudeurs is daarom noodzakelijk.”

Uit het vandaag verschenen rapport ‘Uitkomen met inkomen’ van de Rekenkamer Rotterdam blijkt dat de gemeente er nog onvoldoende in slaagt om de uitkeringslasten te verlagen. Wat de VVD betreft is een strengere fraudebestrijding een goede methode om geld te besparen op de uitkeringen.

De VVD heeft een initiatiefvoorstel ingediend met zes aanbevelingen om de fraudebestrijding op korte termijn aan te scherpen. Een van de aanbevelingen is om meer geld terug te halen bij fraudeurs. “Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat fraude niet loont. Wie fraudeert moet alles terugbetalen, plus een boete”, aldus Maarten van de Donk. Er is een verschil tussen wat terugbetaald moet worden en wat de gemeente daadwerkelijk heeft geïnd. Wat de VVD betreft komt er een hardere aanpak bij de terugvordering zodat er meer daadwerkelijk wordt geïnd.

Een andere aanbeveling is om de langdurige bijstandsontvangers beter te controleren. De afgelopen jaren is de controle op personen die een uitkering aanvragen flink verbeterd, maar de controle op mensen die al jaren een uitkering ontvangen schiet tekort. Deze groep moet vaker benaderd worden. Als deze mensen het gevoel krijgen dat de gemeente niet naar hen omkijkt, kan fraude ontstaan.

Lees hier het initiatiefvoorstel van Maarten van de Donk.

 

Referentie: http://www.dichtbij.nl